Zařizování kuchyně z mužského pohledu

V následujícím článku vám popíšu, jak jsem se podílel na vytvoření naší nové kuchyně, se kterou jsme všichni výsledně spokojeni. Budete-li procházet touto anabází v blízké době, snad vám moje rady budou k užitku. Není to úplně jednoduchá věc, zahrnuje spoustu stále se objevujících proměnných a každá rada či názor se dle mého soudu hodí.

Kdesi jsem četl, že kuchyně je srdcem každého bytu a myslím si, že se jedná o tvrzení více než pravdivé. Bez funkční kuchyně by byt nebyl bytem, ale pouze více zařízeným hotelovým apartmánem. To právě kuchyně mu vdechuje rodinný život, a i když žár někdejšího ohně je již nahrazen moderními výdobytky, v zásadě se nic nemění. Důležité je si uvědomit, že k výbavě nové kuchyně musí říci své všichni členové rodiny, i když je to tradičně pokládáno pouze za ženskou doménu.

Konkrétně je tedy za ženskou parketu obvykle považováno rozmístění skříněk, výběr spotřebičů, nádobí a doplňků a za mužskou pak zajištění elektrických, plynových a vodovodních rozvodů, zavěšení a uchycení skříněk a samozřejmě stěhování, bez kterého se výbava nové či rekonstrukce staré kuchyně neobejde. To ale dnes již není tak jednoznačné, a hlavně se nesmí zapomenout na to, že v kuchyni již dávno vaří i muži, tudíž by si i oni měli podmínit její praktickou výbavu.

Vestavné či volně stojící?

Musím říci, že když jsem se před lety setkal s hesly: „vestavné“ a „volně stojící“, vůbec jsem nerozuměl, co tak mohou znamenat. Veškeré vybavení kuchyně přece stojí, že? Nyní, když jsem již pronikl do tajů této distinkce, se hlásím mezi osoby, které upřednostňují vestavné spotřebiče do kuchyně. Příjemné je nejen to, že jsou tak skryty za barevně sjednocenými dvířky, ale zejména to, že se zjednoduší mnohé uklízení a utírání prachu.

Někdy panuje obava, že případná výměna vestavných spotřebičů při reklamaci apod. je spojena s větší náročností, ale nemyslím si, že by tomu tak nutně muselo být. Mám zkušenost s výměnou vestavné lednice a vše proběhlo celkem rychle. Tohle kritérium dle mého názoru není při výběru významné. Spíše zaleží na tom, zda plánujete spotřebič eventuálně přesunout jinam, například na chatu, to je pro vestavné typy, mají-li stát mimo konstrukci kuchyňské linky, atypické.

Myčka nenahradí dřez

I když bych stejně tak jako i mnoho jiných lidí nejraději nahradil mytí nádobí v dřezu pouze užíváním myčky, bez dřezu se ve skutečnosti nikdo neobejde. Určité kusy nádobí se ve dřezu prostě musí umýt a samozřejmě se v něm i natáčí voda, takže stále zůstává klíčovým kuchyňským prostorem.

Inklinujete-li k úvaze, že nádobí v dřezu mýt určitě nebudete a vystačíte si tedy s dřezem bez odkapávače či prostoru na něj, mýlíte se. Nádobí je i v dnešní době čas od času nezbytné umýt ručně a odkapávač je tak zcela na místě (a to doslova). Tedy prosím při výběru dřezu myslete i na něj. V dnešní době existují moderní kuchyňské dřezy z mnoha materiálů, ale je možné samozřejmě zůstat u klasických nerezových, se kterými člověk nikdy neudělá chybu. Dopřát si však lze také i dřez granitový i jiný, jejich výhodou je pak různobarevnost, na druhou stranu nikdy nedosáhnou takového lesku jako nerez.

Nejdůležitějším faktorem je zde však podle mého názoru usazení vodovodní baterie, která by neměla být umístěna přímo na plechu, protože se může začít kývat. Na to je potřeba si dát pozor primárně, estetika je v této věci až sekundární.

Jídelní kout potřebuje svůj prostor

Ačkoliv je zařízení kuchyně zásadním počinem, o který jde v první řadě, nesmí se však zapomenout na vlastní prostor pro stravování. Použil bych zde slovo důstojný. Tento prostor by měl být i v rámci malých rozměrů místnosti dostatečně důstojný. Veliká kuchyně s bohatým úložným prostorem je velmi příjemná věc, ale nesmí být postavena na úkor dostatečného prostoru pro rozumně velký stůl a židle. Kouzlo kvalitního jídla nespočívá pouze v jeho uvaření v komfortním a ergonomickém prostředí, ale také v komfortu jeho konzumace. Ostatně rodina by se měla pravidelně scházet u jídla, takže tento jídelní kout by měl být pro všechny příjemným.

Vše online

Nejste-li stejně jako já příznivcem obchodní turistiky, lze veškeré vybavení do kuchyně pořídit prostřednictvím internetu, i když určité kusy je zapotřebí nejdříve vidět na vlastní oči (aby vás pak oči nepřecházely). Ovšem není třeba výpravy po obchodních centrech naddimenzovávat a to, co lze vybrat i bez osobního shlédnutí, je výhodné nakoupit online. Existuje dostatek možností, kde lze zboží rychle pořídit, například i z eshopu Möbelix.cz, stejně tak jako z mnoha jiných prověřených eshopů.

Netřeba dodávat, že při výběru spotřebičů a dalšího zboží je vhodné přihlížet k referencím jiných uživatelů, ale na druhou stranu se mnohá hodnocení musí brát se značnou rezervou. Nemálo uživatelů těží z faktu, že internet snese vše, tj. skoro jakékoliv vyjádření, které nemusí být vždy zcela pravdivé. Navíc lidé mají obecně tendenci psát spíše o věcech kritických než o věcech pozitivních.

Zde statistika příliš nefunguje. Tím však nechci snižovat význam především opakovaných negativních referencí, které by měly být zcela jistě brány v potaz.

Nebojte se nechat si pomoci

I když se vaše kuchyně a jídelna nachází na prostoru pár čtverečních metrů, i tak se jejímu zařízení a vybavení musí věnovat náležitá pozornost. Není vůbec na škodu přizvat si experta, který navrhne po diskusi s vámi její plán, což je i má rada na závěr.

Ušetříte si čas a vyvarujete se i mnoha zbytečných chyb.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Koupelna podle chlapa

Jaká střešní krytina je nejlepší

Myslete na vaši bezpečnost i na cestách. Jak sjednat cestovní pojištění?