Podnikat můžete i bez peněz v polštáři

Zkoumali jsme možnosti rychlého způsobu, jak si zajistit peníze pro začátek podnikání. Ne každý z nás je bohatým dědicem, rentiérem či osobou živící se výhradně pránou, kteří žádné peníze nepotřebují. My ostatní, chceme-li podnikat, si peníze do začátku zajistit prostě musíme. O tom, jak je to možné udělat, se dočtete dále.

Jakkoliv je to mentorské a školometské, musím nejdříve říci, že základem je si vše promyslet a určit si, jaká suma je pro rozjezd podnikání skutečně nezbytná. Rozhodně se nevyplatí být škrtícím šetřílkem – to se může i v případě nenadálé krize velmi vymstít. Ale rozhodně není třeba si hrát na bohorovného bonvivána, který se nechce omezovat. Pravda bývá obvykle někde uprostřed a je možné podle této staré rady i určit částku, o kterou je potřebné usilovat.

Jakou půjčku vybrat?

Možností, jak se dostat k finanční sumě, která nebude vázaná na její přesné využití, je tzv. půjčka na cokoliv neboli volná půjčka. U úročení této půjčky je významné, zda zvolíte variantu s pojištěním vaší schopnosti splácet či ne. Jaký je to v praxi pro vás rozdíl?

Zde je příklad: Když uzavřete pojištění schopnosti splácet, získáte částku v rozmezí od 10 000 Kč do 600 000 Kč, kdy doba její splatnosti bude 12 až 96 měsíců, úroková sazba je ve výši 7,9 % ročně a RPSN, tj. roční procentní sazba nákladů, je ve výši 13,96 % ročně.

Když toto pojištění neuzavřete, získáte totožnou sumu, tj. ve výši od 10 000 Kč do 600 000 Kč, se stejnou dobou splatnosti, tj. 12 až 96 měsíců. Úrok se ale již zvýší o celé dva procentní body na 9,9 % ročně, i když RPSN klesne na hladinu 10,36 %, protože se v něm nezobrazí náklady pojištění.

Zvažujete-li úvěr na podnikání od mBank, rozhodně je v tomto případě výhodnější si pojištění schopnosti splácet uzavřít (ostatně kryje vás i v případě, že byste se skutečně dostali do problémové situace). Někdy se člověk domnívá, že pojištění není vlastně nutné, ale nastane-li poté skutečně krizový stav, vyčítá si zpětně, že pojištění neuzavřel. Takže je dobré podívat se na celou věc již nyní touto optikou.

Pojištění vaší schopnosti splácet

V případě krizové situace, za kterou je považován vznik pracovní neschopnosti či ztráty zaměstnání, se uskuteční dvojnásobné plnění – kromě splátky úvěru rovněž získáte stejnou částku bez identifikace účelu jejího použití. Plnění pojistky se uskuteční již po 30 dnech od vzniku této negativní životní události a pojistné plnění je také vypláceno i zpětně za první měsíc. V případě vaší hospitalizace pak za každý den, který si pobudete v nemocnici, získáte 10 % ze splátky. Ideálnější je samozřejmě být zdravý a zaměstnaný, ale v nouzi se určité varianty hodí.

Převedení staré půjčky k jiné bance

Další možností, jak si pro vaše podnikání finančně vypomoci, je převedení staré půjčky k jiné bance. Na trhu se jedná již o častou finanční službu, takže je možné si vybírat ze široké nabídky. Jedna z bank ku příkladu zveřejňuje garanci předložení lepší nabídky oproti té vaší od jiné banky. RPSN, tj. roční procentní sazba nákladů, pak snížuje o 0,2 % pod hladinu hodnoty, kterou nabízí konkurenční instituce (minimální výše je pak 4,9 % p. a.). Přitom podmínkou této služby je přinést návrh smlouvy nebo smlouvu pro bezúčelový nezajištěný spotřebitelský úvěr od jiné banky, který musí být platný a starý maximálně jeden měsíc.

Obdobných nabídek, kdy finanční instituce hledají konkurenční výhodu proti ostatním, existuje na aktuálním finančním trhu velké množství a vyplatí se je cíleně vyhledávat. Často jsou tyto nabídky časově omezené, ale platí, že štěstí přeje připraveným. Tedy těm, kteří o svou finanční situaci dbají a systematicky hledají příležitosti. Také je dobré pamatovat na to, že reklamy mohou často odvádět pozornost od skutečně zajímavých nabídek, které v praxi žádnou skutečnou reklamu nepotřebují, protože pozitivní reference přirozeně šíří spokojení klienti sami.

Konsolidace půjček a úvěrů

V praxi přichází také ke slovu varianta konsolidace půjček a úvěrů. Konsolidací se míní sloučení více různých finančních závazků do jednoho. Kromě většího přehledu pak tímto krokem získáte redukci poplatků a úroků, která vám jinak běží paralelně vedle sebe. Odpadne vám tak například povinnost platit měsíční poplatky za vedení úvěrových či osobních účtů. Především však máte šanci získat výhodnější úrokovou sazbu. Můžete si také upravit výši splátek či jejich časové rozložení.

Správně nastavená konsolidace by vám měla zajistit úsporu na úrocích, dále i úsporu na poplatcích za úvěry i eventuální navýšení půjčené sumy a zkrácení či prodloužení doby jejího splácení včetně možnosti nastavení nového data, kdy budou měsíční splátky bance zasílány. Platí však, že s konsolidací by vám měl pomoci kvalifikovaný finanční poradce. Nebo to můžete učinit samozřejmě sami, ale pouze po předchozí detailní analýze všech relevantních parametrů. Unáhlené závěry by se nemusely vůbec vyplatit.

Ať se v praxi rozhodnete pro půjčku či úvěr od jakékoliv banky na trhu – zrealizujete převedení půjčky ke konkurenční instituci či provedete konsolidaci půjček či úvěrů – učiňte tak prosím s chladnou hlavou. Věříme, že pak nemůžete učinit špatný krok. Nabídka je v dnešní době velmi široká, zapotřebí je pouze trpělivě vyhledávat aktuální možnosti či si přizvat na pomoc odborníka, který vše zařídí za vás.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Koupelna podle chlapa

Jaká střešní krytina je nejlepší

Myslete na vaši bezpečnost i na cestách. Jak sjednat cestovní pojištění?