Jaká střešní krytina je nejlepší

Máte představu o barvě, netušíte však, jak zajistit její stálost. Nevíte, jak výběr materiálu ovlivní celou stavbu, a potýkáte se i s dalšími otázkami, které musíte zodpovědět? Zde je můj manuál na výběr střešní krytiny!

Při výběru střešní krytiny je důležité nehledět jen do peněženky, ale myslet hlavně na budoucnost vašeho příbytku. Střecha je jednou z nejdůležitějších částí domu, která vás musí chránit před všemi povětrnostními podmínkami, ať už jde o mráz, nebo nesnesitelná vedra.

Samozřejmě že se vám nejprve musí líbit, zevnějšek však ani v tomto případě není všechno a je třeba zjistit, kolik toho vaše „kráska“ vydrží. V první řadě se zaměřte na její mechanickou odolnost a životnost. Vyberte si ten pravý materiál a „ušijte si“ střechu na míru.

Materiál

Stačilo mi porovnat vzhled pálené a betonové krytiny a měl jsem svého favorita.

Pálená střešní krytina působí přirozeně, zachovává si svou sytou barvu a přitom je mechanicky odolná, kvalitní a má vysokou životnost. Skládá se z přírodního materiálu, je snadno recyklovatelná, aktivně dýchá a propouští vodní páru, takže je vhodná i pro vaše zdraví. Zároveň nepropouští vodu a díky vhodnému povrchu tašek je zajištěn odtok vody. Kvalita pálené střešní krytiny závisí také na povrchové úpravě.

Pokud byste si vybrali keramickou střechu bez úpravy, nemusíte se bát o její barvu. Postupem času si vytvoří přirozenou patinu, díky které bude působit starobyle, ale její kvalita zůstane stejná. Pokud se však chcete i za desítky let pochlubit pohádkovou střechou tak jako já, doporučuji dbát i na povrchovou úpravu.

Je na vás, zda preferujete méně nápadnou matnou střechu s povrchovou úpravou ve stylu engoba nebo lesklou, luxusně působící krytinu ve stylu glazura. Glazura je jednoznačně tím nejluxusnějším provedením střechy, do které se pro mě jednou za život vyplatilo investovat. Navíc nevyžaduje žádnou dodatečnou údržbu.

Betonová taška je těžší, co se týče hmotnosti, a méně finančně náročná. V odolnosti a životnosti těchto krytin nehledejte velký rozdíl. Nemusíte se bát prosáknutí vody ani mrazu. Výroba betonových tašek není energeticky tak náročná a je rychlejší než výroba pálených tašek, protože tašky se vypalují při nižší teplotě.

Nevýhodou betonové krytiny je rozhodně barevná stálost. Barva betonové krytiny, na rozdíl od pálené krytiny, léty bledne a vyžaduje dodatečný nátěr a údržbu. Většinou se v případě úpravy betonové krytiny nanáší dvojitá vrstva akrylátové barvy, aby se zabránilo předčasnému vymývání. Nátěr navíc chrání dům před UV zářením, stejně jako pálená střešní krytina s povrchovou úpravou.

Z hlediska tepelné a zvukové izolace betonová krytina nezaostává za pálenou a její další výhody také závisí na kvalitě povrchové úpravy.

Barva a tvar byly první vlastnosti, na základě kterých jsem si střechu vybíral. Poté, co jsem si určil, do kterého materiálu jsem ochoten investovat, následovalo pár dalších důležitých otázek, na které budete jistě hledat odpovědi i vy.

Sklon střechy

O důležitosti tohoto faktoru vás přesvědčí první pořádný déšť. Odtok vody totiž závisí na povrchové úpravě a sklonu střechy. Nejběžnějším řešením jsou šikmé střechy, které mají sklon od 10 do 50 stupňů. O strmých střechách mluvíme při sklonu nad 45°. Klasika, se kterou se setkáváme nejčastěji, je tzv. sedlová střecha, složená ze dvou naproti sobě nakloněných rovin.

Tzv. valbová střecha je technicky poněkud náročnější, jde také o dvě nakloněné roviny, které jsou v tomto případě ukončeny šikmým zkosením. Finančně nenáročnou variantou je tzv. pultová střecha ve sklonu 10°, kterou si často pleteme s plochou střechou. Jak jsem se při studiu střech v prodejnách a na internetu dozvěděl, výhodou šikmých střech je hlavně jejich odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Díky svému tvaru jsou totiž méně namáhány počasím a vydrží déle. Nevýhodou může být finanční a časová náročnost projektu.

Zjistěte, zda má vaše střecha všude větší sklon, než je uvedený minimální sklon vámi vybraného typu tašek. Pokud ne, bude vhodné zvolit si jiný typ krytiny. V případě betonových tašek je vhodný sklon 22°, ovšem je třeba větší délkové překrytí než u pálených tašek. U staveb s nižším sklonem, kolem 15°, můžete využít vláknocementové šablony, vlnitý plech nebo plechové krytiny, které kopírují vzhled klasických tašek.

O plochých střechách mluvíme při sklonu 10° a méně. U tohoto typu není třeba tepelně izolovat velký prostor pod střechou, proto není náročný z hlediska vytápění. Stavba ploché střechy není finančně náročná a v některých případech působí stylově a moderně. Mé představě však odpovídala klasická šikmá střecha z kvalitního přírodního materiálu.

Hmotnost střechy

Krytiny rozdělujeme na lehké a těžké. Výhodou těžkého materiálu je odolnost vůči větru a dalším nepříznivým podmínkám. Lehké materiály, jako plech, využíváme většinou při rekonstrukcích. Jsou levnější, avšak o to kratší je i jejich životnost.

Váha pálených a betonových tašek je většinou podobná, až na výjimku – bobrovku. Jde o typ pálené tašky, která perfektně vynikne například na horských chatách. Předtím než si vyberete materiál střešní krytiny, je třeba zjistit, zda je jeho hmotnost přijatelná a hlavně únosná i pro váš dům. Výběr krytiny může být náročný proces a nyní nemám na mysli jen finanční stránku.

Zohlednit je třeba místní konstrukční a povětrnostní podmínky, zkontrolovat pevnost, mrazuvzdornost, náročnost údržby, stálost barvy, ale také záruční podmínky a doplňkový sortiment střechy. Preciznost, s jakou se na stavbu krytiny připravíte, se odrazí na samotném výsledku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Koupelna podle chlapa

Myslete na vaši bezpečnost i na cestách. Jak sjednat cestovní pojištění?