Můj moderní inteligentní dům a nezbytná LED svítidla

Proč jsem se rozhodl pro volbu moderního inteligentního domu? Kdo by nechtěl komfort v podobě ovládání osvětlení, chlazení i vytápění, a to prostřednictvím jednoho systému? Proč preferuji v rámci moderní technologie LED svítidla?

Inteligentní dům aneb posviťme si na to LED svítidly

Moderní inteligentní dům má oproti klasické elektroinstalaci zkrátka inteligenci. Díky tomu je možné ovládat v celém objektu cokoliv, co si napojíte na elektrický proud. Tímto se zvyšuje pohodlí a zároveň i velmi usnadňuje mnoho činností. Co je pro mě taktéž přínosné, je ovládání mého domu na dálku. Díky tomu je celý provoz domu bezpečnější a rovněž úspornější.

Rozdíl mezi normální a inteligentní elektroinstalací?

Chápu, že ne každý se orientuje v tomto oboru. Přece jen, není to jednoduché jako vysadit samopopínavé dřeviny na zahradě. Někdo možná slyší poprvé o tom, že existují moderní inteligentní domy. A především si asi říkáte, jaký je v tom podstatný rozdíl. A proč jsem upřednostnil pro bydlení tuto alternativu? Rád vás seznámím s veškerými výhodami.

Normální neboli běžná elektroinstalace je složena ze standardních prvků, jako jsou spínače, zásuvky atd., ale vzájemně tyto složky spolu nijak výrazně nespolupracují. Samozřejmě díky nim je zajištěno fungování v domě, t.j. ovládání světel i veškerých spotřebičů v domácnosti. Nicméně nelze očekávat výraznou úsporu energie či vyšší bezpečnost.

Zatímco inteligentní elektroinstalace je sice o něco dražší, ale věřte, disponuje mnoha klady, takže se vám investice nejen v podobě úspory energie navrátí. Hovořím z vlastní zkušenosti. Avšak díky této volbě se vám dostane komfortu v možnosti ovládání, jako je například ovládání rolet či žaluzií, nastavení vytápění či regulace klimatizace, a především můžete zcela řídit veškeré osvětlení. Uznejte sami, zní to skoro jako fikce. Opak je však pravdou.

Když jsem zmínil úsporu energie, možná přemýšlíte, jak je to s ní ve skutečnosti. Inteligentní elektroinstalace nemá obvyklé spínače, ale snímače! Elektroinstalace tak šetří vaši energii, neboť například při větrání oknem se samo vypne topení tam, kde se větrá. Pokud začne pršet, automaticky se zavřou střešní okna.

Výhody moderního inteligentního domu

Využití světelných scén včetně stmívání LED svítidel navodí útulnou atmosféru při sledování televize nebo posezení s přáteli. Prostřednictvím automatického režimu dochází k šetření energie, t.j. světla v exteriéru se mohou postupně stmívat a ráno jsou systémem vypnuta. Večer či zkrátka před ulehnutím ke spánku lze pouze jedním tlačítkem u válendy vypnout všechna světla v domě. Když odcházím z domu, tak se při zakódování hned automaticky veškeré zásuvky a světla přepnou do režimu off.

LED svítidla aneb přínos úspory

LED svítidla jsou jedním z největších přínosů, co se týče úspory energie. Nenechte se odradit vyšší pořizovací cenou. Za kvalitu se rozhodně vyplatí si připlatit. LED svítidla neboli žárovky neobsahují rtuť, tudíž používáním LED svítidel šetříte i životní prostředí.

Proč si pořídit LED osvětlení?

Výhodou LED svítidel je dlouhá životnost. Dokonce zde platí, že čím více se svítí, tím více se prostřednictvím LED žárovek uspoří. Mezi pozitiva patří rovněž eliminace UV záření. LED světlo nevydává tato škodlivá záření. Bytelnost! Převážně jsou LED svítidla vyrobena z hliníku nebo plastového materiálu. Nemají ani žádné pohyblivé součástky, takže se takřka nedají rozbít.

LED svítidla svítí pouze tam, kde potřebuji! Za použití optických prvků je možné světelný paprsek nasměrovat pouze do jednoho bodu či naopak zcela rozptýlit do celého prostoru. LED žárovkám postačí k rozsvícení pouze nízké elektrické napětí, takže je možné použití i v místech, která nedisponují elektrickou sítí. Lze kombinovat s napájením z akumulátoru nebo se solárními panely. LED svítidla jsou k dostání pro interiér i exteriér.

Adekvátní výběr LED žárovky

Jak jsem vybíral já? Měl jsem jasno, že chci LED osvětlení mít doma i venku. Ale to nestačí. Musel jsem mít předem promyšlené, jaký výkon žárovky pro kterou místnost bude potřeba. Doporučuji při nákupu řídit se i dalšími parametry, jako je úhel světelného svazku, to znamená, zda osvětlení bude určeno pro větší plochu, kde je zapotřebí větší úhel poloviční svítivosti. Tudíž do kuchyně k jídelnímu stolu jsem volil osvětlení pro celou plochu, zatímco v ložnici na nočním stolku je tomu naopak, tam není třeba osvícení celé plochy.

Při nákupu rozhodně uváženě a pečlivě vybírejte. Na každém balení, t.j. na každé krabičce, musí být uvedeny všechny nezbytné technické informace, t.j. příkon, index podání barvy, světelný tok, teplota chromatičnosti, rovněž i výše uvedený úhel svítivosti apod.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Koupelna podle chlapa

Jaká střešní krytina je nejlepší

Myslete na vaši bezpečnost i na cestách. Jak sjednat cestovní pojištění?