Používání kreditní karty má své výhody

Kreditní karta s českým pasem

Dnes si člověk neumí představit bez několika věcí. Někdo bez mobilu, jiný bez počítače, či emailu. Všechno jsou to záležitosti, které nám značně usnadňují každodenní život a situace, které zažíváme. Protože doba se neustále pohybuje mílovými kroky dopředu, člověk dnes může být v kontaktu s lidmi z jiných zemí, ale také může v obchodě platit, aniž měl u sebe jakoukoliv hotovost. Dnes se totiž mnozí z nás spoléháme na karty.

Kreditka jako úvěr

V mé peněžence se nachází hned několik karet. Jedna od toho účtu, druhá od dalšího, taková kartička, taková. Člověk v nich někdy nemá přehled. No kreditní karta má svůj význam a člověk jí může zaplatit téměř cokoli.

Kreditní kartou se rozumí jistý druh úvěru, který vám poskytuje banka. Po dohodě s ní může klient čerpat určité finanční prostředky do určitého data stanoveného bankou. Kreditka vám nabízí možnost využít její bezúročné období. Dokonce co je u kreditních kartách důležité podotknout je fakt, že na to, abyste jednu měli v peněžence, nemusíte mít v bance otevřený ani jeden účet.

Revolvingový typ úvěru

Dalším přívlastkem, který se v souvislosti s kreditní kartou používá je revolvingový účet. Jde o typ úvěru, kam zařazujeme i kreditní karty. Označuje se jím automaticky obnovován úvěr, který můžete opakovaně čerpat, ovšem jen do výše vašich disponibilních prostředků, které na kartě máte. Ty se postupnými nákupy samozřejmě snižují. Než k tomu dojde si banka nastaví na kreditní kartě limit.

Úvěrový limit nebo někdy označovaný také úvěrový rámec si banka nastavuje na začátku, pokud klient požádá o kreditní kartu. Jde o částku, do které si můžete peníze od banky půjčovat. Na začátku je limit plný. Postupným placením se však limit snižuje, čímž vzniká dlužný zůstatek a zbytek zůstává ve formě již zmíněných disponibilních prostředků. V případě, že na kartu vložíte peníze, disponibilní prostředky se zvyšují a snižuje se dlužný zůstatek.

Nemusíte chodit do banky žádat o úvěr

I když jde o úvěr, nemusíte pokaždé chodit do banky a žádat o něj. V případě kreditky jde o úvěr, který máte k dispozici vždy. Platit s nimi můžete kdekoliv, kde takové karty přijímají. Většina obchodníků předem oznamuje jaké typy karet přijímá.

Zaplatíte ní i vaše účty

I když tato karta není vázána na účet v bance, zaplatit ní můžete i osobní účty. Jak? Některé banky totiž převedou peníze z vaší kreditní karty na váš osobní účet nebo jakýkoli účet, který zadáte. Proto, pokud mluvíme o tom, že kreditní kartou zaplatíte cokoliv, myslíme to opravdu.

Banky se vzdají úroků, když...

Zmínili jsme, že kreditkou si můžete o úvěr žádat automaticky. Nicméně, aj to má svá omezení, a tím je jeho splacení. Půjčenou částku totiž musíte bance "vrátit" zpravidla do 30 až 45 dní, záleží to od samotné smlouvy. Důležité je dbát na toto splacení, neboť ve většině případů si banky účtují vysoké úroky, až do výše 18%. Pokud splatíte každý měsíc bance celý čárek zůstatek, ty se vzdávají úroků.

Jde tedy o bezúročné období, které patří k důvodům, proč kreditní kartu začít využívat. Také jsem se tomu na začátku potěšil, vždyť kdo by nevyužil takové bezúročné období, ale v praxi jde o mnohem těžší věc, jak se navenek zdá. Pokud ho chcete využívat, znamená to, že bance musíte vrátit vše, co jste v předchozím měsíci utratili. To se mně na začátku vůbec nedařilo, a tak jsem se dostal do vysokých dluhů. Dávejte si proto pozor, abyste byli schopni vrátit půjčené peníze bance. Jde o úvěr, půjčku, tedy ne něco, co zůstává vám. Vy to ale můžete během měsíce využívat na nákupy.

Co banka, to jiná nabídka

Na začátku si je rovněž důležité vybrat banku, od které si takový úvěr z kreditní karty seberete. Každá má své nabídky a každá nabízí jiné výhody. Některé banky vám mohou poskytnout nulové platby za vedení karty během prvních měsíců, v některých zas nemusíte platit vůbec nic, ale pouze v případě, že kreditní kartou utratíte určitou částku peněz. Takže i to je zavádějící.

Někde se bezúročné období zvyšuje na 54 dní, s tím, že další úvěr si budete moci vzít automaticky. Rovněž i výběry z bankomatů vás nemusí stát nic, ale pouze pokud přesáhnou určitou částku. U některých obchodníků vám za platbu kartou poskytnou banky slevy.

Debetka a kreditka

Kreditní karta je typ úvěru, no mnoho lidí, podobně jako i na začátku jsem ji nevěděl odlišit od klasické debetky. U obou jde o typ platebních karet, přičemž debetní karty patří k těm nejzákladnějším.

Narozdíl od kreditky, používáním debetní karty využíváš vlastní peníze uložené na tvém účtu. Můžeš ní platit za různé služby, za výrobky, ale pouze do té doby, dokud na kartě budou peníze. Do minusu se přece nechce dostat nikdo z nás.

No některé banky nabízejí k debetní kartě i kontokorent, což znamená povolené přečerpání. V tomto případě můžete jít i do mínusu.

Pokud se tedy rozhodujete o jakou kartu banku požádáte, ujasněte si kterou kartu budete chtít a využívat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Koupelna podle chlapa

Jaká střešní krytina je nejlepší

Myslete na vaši bezpečnost i na cestách. Jak sjednat cestovní pojištění?